St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

söndag 9 mars 2014

Caramellindränkt Jordgubbs- och Passionscheesecake på chokladbotten!

Ja kära vänner, även jag är ju ett fan av underbar cheesecake och nu har jag som vanligt experimenterat lite. Måste säga att denna blev galet god och den passar förhoppningsvis de flesta då den är både syrlig och söt. Chokladbotten tillsammans med jordgubbar och passionsfrukten blev makalöst gott i mitt tycke och caramellsåsen som toppar kakan gör det hela ännu lite bättre!
Jag har här använt ett halverat recept och använt en mindre form, ca 15 cm. Det går så klart bra att göra den i större format också. För att det ska bli lättare så hittar du receptet i både halverat och helt format.




Caramelldränkt Jordgubbs- och passionscheesecake på chokladbotten

(halverat recept)
Botten:
100 g digestivekex
2  msk socker
1 msk vetemjöl
35 g rumstempererat smör
2 msk kakao

Fyllning:
2 gelatinblad
1 ägg 
200 g färskost
1 dl cremé fraiche
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
3 passionsfrukter
250 g jordgubbar


Salted Caramel Sauce
Recept hittat hos underbara bloggen Louise´s spis
110 g strösocker, ca 1.2 dl
30 ml vatten (2 msk)
30 g smör (2 msk)
90 ml vispgrädde
1 tsk maldon salt (eller annat flingsalt)

Cheesecake -Gör så här:
Botten: Värm ugnen till 175 grader. Mixa kexen tills dess att de är finhackade. Blanda digestivekex, socker, kakao och vetemjöl i en bunke. Rör ner smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt botten svalna.

Fyllning: 
Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Dela ägget i gula och vita. Blanda äggula, färskost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Blanda i passionsfrukten och rör om.

Vispa äggvitan till ett hårt skum och rör sedan ner dem i smeten. Värm saften av citronen i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i ostsmeten under omrörning.

Lägg skivade jordgubbar ovanpå chokladbotten. Vill du fresta lite på tålamodet som jag gjorde så kan du täcka insidan på formens kant med OH-plast och sedan ställa skivade jordgubbar även längst kanten på formen. Det kan vara pilligt att få dem att stå kvar kan jag i ärlighetens namn säga, men trägen vinner!


Häll sedan ostblandningen i formen och jämna till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar.

Salted Caramell Sauce

Gör så här:
Blanda vatten och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på spisen på låg värme. Rör med en träslev tills allt socker är upplöst. Om det fastnar socker kristaller på kanten av kastrullen, pensla ned dem med hjälp av en blöt brödpensel.

När allt socker är upplöst, öka värmen på platten och sluta rör! Från nu får man inte röra i sockerlagen eftersom det då kan bildas sockerkristaller. Och det vill vi inte ha! Koka sockret tills det blir mörkt bärnstens färgat. Ta av från värmen och tillsätt smöret så snart sockret fått rätt färg. Låt smöret smälta ner (det går snabbt) och tillsätt grädden. Se upp för kolan kommer att bubbla upp nu!
Rör såsen slät och tillsätt sedan saltet.
Häll upp på en ren burk och förvara i kylen. Värm såsen lite innan den ska användas igen eftersom den sätter sig i kylen.

När cheesecaken stelnat så häller du caramellsåsen ovanpå den. Låt såsen rinna ner över kanterna, det gör den bara ännu mer inbjudande ;)
Välj själv hur mycket caramellsås du vill ha. Får du över så kan du servera den i en söt flaska så kan gästerna själva hälla på lite extra sås om de vill!

Vill du göra cheesecaken i större format? Då kan du använda receptet nedan!


Helt recept Cheesecake
Botten:
 200 g digestivekex 
1/2 dl socker  
1 1/2 msk vetemjöl  
75 g rumstempererat smör 
4 msk kako

Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg 
400 g färskost
2 dl cremé fraiche
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stora citroner, rivet skal och saft
4 passionsfrukter
500 g jordgubbar

Gör så här:
Botten: Värm ugnen till 175 grader. Mixa kexen tills de är fin hackade. Blanda digestivekex, socker, kakao och vetemjöl i en bunke. Rör ner smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt botten svalna.

Fyllning: 
Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Blanda i passionsfrukten och rör om.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner dem i smeten. Värm saften av två citroner i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i ostsmeten under omrörning.

Lägg skivade jordgubbar ovanpå chokladbotten. Vill du fresta lite på tålamodet som jag gjorde så kan du täcka insidan på formens kant med OH-plast och sedan ställa skivade jordgubbar även längst kanten på formen. Det kan vara pilligt att få dem att stå kvar kan jag i ärlighetens namn säga, men trägen vinner!


Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Använd caramellsåsen du har receptet på ovan och gör som i beskrivningen du finner längre upp.







Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)